do 27 september 2018

Amanda Anne Platt & The Honeycutters USA

Cultuurschrijvers

’t Is moeilijk bescheiden te blijven als men zo goed is als wij (vrij naar Peter Blanker). Vandaar dat Cultuurcentrum De Breughel elk seizoen enkele criticasters bij het nekvel grijpt en de kans biedt om het Breughelaanbod onder de loep te nemen. Op uitnodiging van het Breughelteam wonen deze individuen,  laten we ze makkelijkheidshalve onze cultuurschrijvers noemen, een aantal voorstellingen bij.  Ze beleven, ontleden en  analyseren de Breughelervaring… om hierna in de pen (of achter het toetsenbord) te kruipen en hun ervaring met het grote publiek te delen (op deze locatie op de website, facebook, het belang van Bree, …).

De schrijfsels beperken zich niet noodzakelijkerwijs tot het puur artistieke. Parkeerperikelen, de schuimkraag op het bier, het zitcomfort van het rode pluche, maar ook de haarsnit van een programmator kan eveneens deel uitmaken van het verslag … Leesplezier gegarandeerd!

Cultuurgeschrijf uit het verleden vindt u hier terug … (nieuwe schrijfsels verschijnen hier bij het aanbreken van 2013-2014)

Voelt u zich geroepen om zelf een toekomstige cultuurschrijver te worden? Laat het ons weten en stuur ons een mailtje!  Wil u vrijblijvend een reactie achterlaten zonder een heel epistel neer te pennen dan kan dit via Luid Geroep!

Katinka Polderman, een cabaretière uit Nederland, is de laatste om aan te kruisen op mijn lijstje als ‘cultuurkijker’. Spijtig vind ik dat, zeker omdat deze afsluiter zo’n treffer was!

Buiten zichzelf en haar instrumenten, bracht Katinka zomaar even haar eigen woonkamer mee. Zo toonde ze dat ze buiten zingen en grapjes maken ook nog eens geweldig kan knutselen. Dat ze geïnteresseerd is in kunst, liet ze even merken door wat commentaar te leveren op een tentoonstelling door chinezen en op die chinezen zelf. Ze praatte over programma’s uit Nederland en zelfs zonder ze te kennen, moesten we lachen door de uitspraken die ze erover deed. Buiten kunst en televisieprogramma’s gaf ze ook nog wat ‘uitleg’ over het mannelijke, Nederlandse K2, een LP dat wel een miljard jaar oud kan worden, wat ze allemaal erg vindt en gaf ze ook nog eens een zelfgeschreven musical. Natuurlijk, deze dame komt uit Nederland, we konden ons dus wel verwachten dat ze geen blad voor de mond zou nemen, mij stoorde het helemaal niet dat ze zo rechtuit was, maar ik kan begrijpen dat sommigen hierdoor gechoqueerd waren.

Kort: ik heb genoten van Katinka!

Marie Hendrix